luni, 11 iulie 2016

Copacii dorm noaptea?

Do Trees Sleep at Night? 

 După o lungă o zi lungă de fotosintetizeaza, copacii pot dormi?


Aceasta depinde de modul în care definiția cuvantului"somn", se pare ca ramurile copacilor se relaxeaza  pe timp de noapte, dar ar putea fi si un semn ca  sforaie, au spus oamenii de știință.


     Imagini pentru copaci noaptea 

In singurul studiu raportat pana acum exista o serie de teste care au studiat  "siesta" copacilor, astfel, cercetatorii au folosit lasere care au măsurat mișcările a doi copaci de mesteacăn de argint (Betula pendula), pe timp de noapte. Un copac se afla în Finlanda, iar cealalt în Austria, iar ambii au fost monitorizati de la amurg până dimineața în nopțile uscate, în luna septembrie. Acest lucru a fost aproape de echinoctiul solar, atunci când lumina zilei și pe timp de noapte sunt aproximativ egale. 

Imagini pentru copaci noaptea dorm
 

Scanerele folosite au fost cu laser si utilizate cu lumina in infraroșu pentru a ilumina diferite părți ale arborelui, fiecare pe fracțiuni de secundă. Aceasta a oferit detalii suficiente pentru a harta fiecărui arbore în câteva minute, au spus cercetatorii.Crengile și frunzele mestecenilor de argint se deformează în timpul nopții; au ajuns la poziția cea mai scăzută cu câteva ore înainte de răsăritul soarelui, iar apoi s-au inviorat din nou în primele ore ale dimineții, cu descoperit cercetatorii.Copacii, se pare, ca dorm după lăsarea întunericului, lucru dovedit de măsurătorile precise cu laser detectate la ramurile plantelor, cazute pe timp de noapte.
"Rezultatele noastre arată că întreg arborele se lasa în timpul nopții, lucru ce poate fi văzut cu o schimbare a poziției în frunzelor și ramurilor", a declarat autorul principal al studiului Eetu Puttonen, un cercetator la Institutul de Cercetare Geospațial finlandez.

 "Modificările nu sunt prea mari, numai până la 10 centimetri [4 inch] pentru copaci, cu o înălțime de aproximativ 5 metri [16 picioare]."

 
Constatarea nu este prea surprinzătoare, dar destul de ciudat este faptul că nu a fost studiată până în prezent, au spus cercetatorii. Cele mai multe organisme vii au zi și noapte, ritmul circadian, iar orice gradinar va observa că unele plante isi deschid florile lor dimineața și că unii copaci isi închid frunzele lor pe timp de noapte.
Cu toate acestea, studiile lor s-a concentrat pe plantele mici cultivate în ghivece. Aceasta constatarea la copaci reprezinta primul studiu unde s-au utilizat lasere pentru a măsura cu precizie mișcările pe timp de noapte a copacilor sălbatici, au spus cercetatorii.

Imagini pentru noaptea flori 

Studiul a arborelui nu a elucidat de ce ramurile și frunzele atarnau pe timp de noapte, dar este probabil legat de turgescenței, sau presiunea apei interne din cadrul arborelui."Mișcarea plantelor este întotdeauna în strânsă legătură cu cantitatea de apă din celulele individuale, care este afectată de disponibilitatea luminii prin fotosinteză", a declarat co-autorul studiului, András Zlinszky, cercetător la Centrul de Cercetare Ecologică la Academia Ungară de Științe.
Cercetatorii au declarat ca in viitor, ei intenționează să examineze circulația apei în interiorul fiecărui arbore și sa compare cu măsurătorile efectuate de laser. "Acest lucru ne va oferi o mai bună înțelegere a utilizării apei zilnice de catre copac  și influența acestora asupra climatului local sau regional", a spus Puttonen.

Nimic nu este mai interesant decat sa studiem natura prin ochii nostri. Stim ca exista flori care infloresc doar noaptea si copaci care isi inchid frunzele cand apare luna deci nu cred ca mai putem amana inevitabilul. Si anume: sa recunoastem ca nu suntem singurele fiinte care traim pe acest pamant. Chiar daca inca nu le percepem ca pe niste fiinte, inca, exista un inceput si nu il putem lasa la voia intamplarii.

 

Sursa: http://www.livescience.com

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu